Nytt fönster

Vad är multimedia?

Multimedia är egentligen inget nytt begrepp, det har funnits konstnärer som experimenterat med att kombinera flera medier med syftet att skapa en mer total och helgjuten konstupplevelse för betraktaren. Ordet multimedia betyder ju "många medier". Idag är dock begreppet intimt förknippat med datorer. Man brukar definierar multimedia som en datorstödd presentation av en kombination av tre eller fler medier med ett visst mått av interaktivitet.

Vilka är då medierna som man kombinerar?
Det är bild i form av foton, tecknade illustrationer och grafik, text i form av rubriker och textavsnitt och ljud som tal, musik och olika ljudeffekter. Därtill lägger man olika animationer som kan vara allt från ett enkelt grafiskt objekt som rör sig på skärmen till avancerade 3D-animationer. Sist men inte minst brukar man också använda video, fast ännu så länge bara i korta sekvenser och i små bildrutor, detta av datatekniska skäl.
Vad menar man med "ett visst mått av interaktivitet"?
Interaktion eller som det heter på engelska, interaction, syftar på det samspel eller "dialog" som människan för med datorn. I denna dialog vinnlägger man sig om att det är människan som skall ha kontroll över skeendet och styra datorn, inte tvärtom. Graden av interaktion hos ett multimediaprogram kan variera från de enklaste kontrollmanövrer som att starta, stoppa och bläddra i ett program ända till de komplexa manövrer som kan utföras i t ex en flygsimulator.


Möjligheten till interaktivitet innebär också att ett material kan presenteras på ett icke-linjärt sätt, man kan välja vilka delar och i vilken ordning man vill ta del av innehållet i ett program.

Var används multimedia?
Idag används multimedia i en mängd olika sammanhang och för att få en överblick delar jag in användningsområdet i fyra olika områden:

  • Elektronisk publicering
  • 'Information och kommunikation
  • Utbildning och undervisning
  • Underhållning

Här hittar vi den elektroniska boken som kan sägas vara en förlängning av den vanliga boken, text och bild har kompletterats med ljud, animationer och video. Materialet presenteras icke-linjärt. Förutom nypublicering av material förekommer det också att böcker som finns i papperstryck omarbetas och ges ut i en multimediaupplaga. Fördelen med en e-bok är främst att den kräver lite plats, ett uppslagsverk på 20 band ryms på en CD-ROM, nackdelen är ett dyrare pris. En annan nackdel är tillgängligheten, man måste ha en dator för att kunna läsa den och det är fortfarande mera behändigt att t ex ha med sig en vanlig pocket på bussen.

Tidningar och tidskrifter finns också i elektronisk form och förutom den elektroniska tidskriften i form liknar sin pappersmotsvarighet så lånar den också drag från radio och TV. Fördelen med den elektroniska upplagan jämfört med pappersupplagan förutom att man sparar på skogen, är att i den förra kan man göra täta uppdateringar av nyheter.

Information och kommunikation
När man bygger in datorn i ett "skal" och stller den på en offentlig plats och förser den med ett multimediaprogram som avser att göra en viss information tillgänglig för ett stort antal människor, då har vi en informationskiosk. Informationskioskens starka sida är att folk kan söka information i sin egen takt och kan upprepa sina frågor hur många gånger som helst (upprepar man samma fråga till en mänsklig informationsgivare brukar denne tröttna ganska snart...). Dessutom förmedlar informationskiosken informationen på ett konsekvent sätt dvs svaret på en fråga blir alltid detsamma oavsett tid och person. Det är viktigt att programmet utformas så att det är lätt att använda och att det förstås av många olika användare.

När man organiserar en uppsättning data och tillhandahåller en struktur för lagring och ett system för tillträde till dessa data då har man en databas. I den traditionella databasen lagras data i form av text och/eller siffror. Om man i en databas, utöver textdata, även lagrar information i form av grafik, ljud, animationer, video så får man en multimediadatabas. Som exempel kan vi ta en medicinsk databas över patientjournaler som förutom textinformationen om namn adress diagnoser, medicinsk historia osv även innehåller medicinsk information i form av röntgenbilder, datortomografibilder, ultraljudsbilder, EKG, EEG för att nämna några.

I avsnittet om informationskiosken nämnde jag att den kan användas för mer vinklad information dvs reklam och då kommer vi in på området interaktiv försäljning och marknadsföring, där leveransmedia kan vara disketter, CD-ROM eller datanätverk.Ett vanligt försäljningsverktyg är demos, som säljer in produkten genom att lära ut hur man använder produkten. Oftast rör det sig om programvaror.

Försäljning av varor sker också genom elektroniska kataloger som då skulle ha sin traditionella motsvarighet i den på papper tryckta postorderkatalogen. E-katalogen har möjligheten att vara mera övertygande genom just de kombinerade medierna och interaktiviteten.

Utbildning och undervisning
Inom vad vi kan kalla företagsträning kan multimedia användas för att möta en rad olika utbildningsbehov. Allt från att träna personalen i policyfrågor och konkreta arbetsuppgifter till träning i hur man handlar i nödsituationer eller riskfyllda moment där det är viktigt att snabbt fatta rätt beslut. Det sistnämnda, som kan röra sig om t ex brand, kemikalieutsläpp, kan vara svårt att träna under realistiska förhållanden där erbjuder s k simulatorer möjlighet att träna på ett realistiskt sätt utan att utsättas för livsfara. Piloter har ju sedan länge tränats i att hantera olika nödsituationer i flygsimulatorer.
Den vanliga internutbildningen kan ha sina variationer beroende på olika lärare som ger olika information, utbildningen med hjälp av multimedia ger samma information till alla deltagare vid olika kurstillfällen, den är mindre personalkrävande och kan utföras på tider som passar individen. Det går också att bortse från geografiska avstånd mellan kursdeltagare, det är enkelt och billigt att skicka en CD-ROM. Man kan också anpassa till variationer i förkunskaper, programmet kan testa deltagarens kunskapsnivå och anpassa sig därefter.

Den interaktiva utbildningen finns inom många olika nivåer och på olika nivåer: från interaktiva kunskapssagor till högskolenivå. Den erbjuder eleven att i egen takt utforska ett ämne och experimentera guidad av text, tal, bild osv. Eleven kan repetera hur ofta han/hon vill och programmen kan ha inbyggda kunskapstester.

Interaktiv underhållning
Ingen kan väl ha undgått att stöta på interaktiva spel som finns i en stor mängd för alla åldrar och alla kynnen. Utbudet varierar från actionspel där reaktionsförmåga och snabba beslut är avgörande för framgång (som exempel Marathon) till äventyrsspel som kräver mer av kreativ förmåga. Äventyrsspelens miljöer kan skifta från fantasy-inspirerade som har en medeltida prägel med inslag av magi, till futuristiska världar med rymdresor och science fiction-inslag. Ett exempel på äventyrsspel som utmanar både fantasi och slutledningsförmåga är Myst som redan har blivit en klassiker i genren. Det finns ett växande intresse för att utveckla spel som inte betonar våld och konkurrens utan lägger vikt vid fantasi och samarbete.
 
Till interaktiv underhållning räknas interaktiv musik. Det rör sig då oftast om presentation av musikframförande där man lagt till information uttryckt i andra mediaformer som bidrar till fördjupade eller alternativa tolkningar. T ex så kan användaren göra ett urval av musik och samtidigt få information i form av text och grafik: se bilder på artisten, video från framträdande, textöversättning, kritikerutlåtanden etc.

Två varianter förekommer, den ena är att man spelar en musik-CD i sin CD-ROM-spelare samtidigt som man kör programmet på datorn och genom detta styr musik-CD:n. I den andra varianten är musiken och det medföljande materialet integrerat med varandra på en eller flera CD-ROM. Design och produktion av interaktiv musik är inte alltför olikt från en e-bok, och många av de här produkterna skulle lika gärna kunna placeras i den kategorin.
 
Det finns förstås också interaktiv konst. Hit räknas presentationer av konstnärer och deras verk fast i likhet med många av musikproduktionerna, kan man även klassificera dessa produkter som e-böcker.

Mer intressant är interaktiv adaptiv konst: där betraktaren är medskapare , det finns alltså möjlighet att delta i och bidra till konstverket. Ett känt exempel på denna typ av produktioner är Puppet Motel av den amerikanska performanceartisten Laurie Anderson.

Det finns också försök att tillverka interaktiva filmer/videor där åskådaren kan påverka sin upplevelse av miljön eller objekten i filmen genom att man tillhandahåller möjligheter att utforska och erfara olika perspektiv i filmen. Det finns en video som heter The Other Side of Town som är en historia om en kvinna som möter olika personer medan hon försöker att hitta i en för henne okänd miljö. Genom att klicka på videobilden av varje person får åskådaren uppleva historien ur deras synvinkel.

Vissa blandgenrer får till och med egna beteckningar som infotainment: information som presenteras på ett underhållande vis, samt edutainment, att kombinera utbildning (education) med underhållning (entertainment). Inlärning sker lättare när man har roligt! En klassiker i denna genre är BackPacker. Multimedia är ett nytt medium och allteftersom det utvecklas kommer sannolikt gränserna mellan olika genrer att suddas ut alltmer och nya genrer bildas.

Till sist skulle man kunna tillfoga en femte kategori, multimediala verktyg. Med dessa avses både produktionsverktyg och kommunikationsverktyg. Bland de förra återfinns författarverktyg och presentationsverktyg medan vi till de senare kan räkna datorkonferenssystem med video/audio-stöd.