Formgivning, färger och layout

Layouten är formgivningen av det samspel som finns mellan texter, rubriker, bilder och färger. Kontrasterna kan t.ex. vara mörka och ljusa ytor, liten text och stora rubriker eller taggiga och mjuka former

Den optiska mittpunkten. Det finns en matematisk mittpunkt som man kan räkna ut. Om man drar diagonala streck mellan fyra hörn på ett papper eller en skärm, kommer man att nå denna mittpunkt. Men ögat ser inte detta som mittpunkten.

I stället placerar ögat mittpunkten längre upp på sidan/skärmen än där den egentligen sitter. Den mittpunkt ögat ser kallas därför den optiska mittpunkten. (Rita ett exempel för eleverna).

Låt texten kontrastera väl mot bakgrunden.

Undvik starkt lysande färger

Använd ej för liten teckenstorlek. För liten text gör texten svår att läsa. Visst kan besökaren på en webbplats ändra teckenstorleken, men gör det i praktiken sällan, utan väljer att surfa vidare till nästa webbplats.

Använd bara de vanligaste teckensnitten

Förstärk ett ord med fet stil i stället för med kursivering eller understrykning. Fet stil syns bättre och går lätt att läsa. Kursiv stil är svårläst på skärmen och stryker man under ord tror alla att det är en länk. Blanda inte heller fet och kursiv stil eller kursiv och understruken.

Använd en tydlig layout

Var konsekvent i ditt val av layout, text och färger. Har du ett visst teckensnitt med en viss storlek på en sida bör du hålla dig till samma teckensnitt och storlek på resterande sidor. Detsamma gäller färgerna, framförallt till länkarna.

Färgnavigering kan användas till att knyta ihop sidor inom en webbplats som hör ihop.

Undvik "tuffa" effekter

Länkar:

Formgivningstips:

Övriga webbplatser:

Av:Lars Löfgren